Vertaal

dinsdag 17 september 2013

Het is 17 sept. en daar heb je mij weer!

Ogenblikkelijk denk ik dan aan 17 sept 1944. Market Garden en op 20 sept. was Nijmegen bevrijd.
Vergeet niet dat ik eind 1940 12 jaar werd !
Mijn tienertijd ?...... je mocht niks , er was niks , naar de bios met bezetter's films ging je niet , je ging naar school en verder hielp je mee om te zorgen dat er genoeg  voedsel op tafel kwam te staan .
Hartje winter  7 uur alvast in de rij gaan staan bij de slager die om half 9 open ging .
Tegen die tijd kwam dan mijn moeder om vlees op haar bonnen te kopen !
Naar de Betuwe fietsen , op een volkstuintje vieze tuinbonen van luis ontdoen met je hand.... maar ook oogsten en van de boer allerhande meekrijgen of kopen !
Wij woonden  in Nijmegen , dat 3 kazernes heeft . Een 12/13/14 jarig meisje lieten ze wel lopen en mocht al gauw overal door , want we wisten dat de soldaten zware straf kregen als ze ons lastig zouden vallen . Dus we lachten wat tegen de Wacht bij de brug en fietsten met volle tassen gewoon door . Je was dus overal goed voor ! Huishoudelijk werk , boodschappen doen , hoofdzakelijk lang wachten .......Het hele huis koud op de huiskamer na . *deeeuuurrr  dicht *was de meestgehoorde kreet in die tijd! Bere-donker op straat..... wendde je aan hoor en je hield meer rekening met de maan!
Straks komt er een grappiger verhaal  van vlak vóór 17 sept.

1 opmerking:

  1. Natuurlijk vergeet je dat nooit weer. Intense indrukken op een heel gevoelige leeftijd. Dat drukt toch een stempel op je hele leven, je instelling. Zo is het toch Rini?

    BeantwoordenVerwijderen